Tekst: Alf Edvard Masternes
Vi er stolt over det vi har klart å få til de to første årene av Kunesdagan. Tredje året er like spennende som tredje plateutgivelse for er artist eller den tredje boka for en forfatter.
Vil folk fortsette å like konseptet? vil folk til vårt arrangement? Det blir de retoriske spørsmålene.
Vi har i mange sammenhenger fortalt den lille historien fra fjorårets Kunesdagan, som er som følger; Tenk deg ei bygd med 24 fastboende, der det lages sommerarrangement. Det er over 40 frivillige som gjør en kjempeinnsats innen ulike områder og bare i løpet av fredagen er det over 300 gjester som er med på dags-eller kveldsarrangement.
Det er Kunes og Kunesdagan vi snakker om.
Mottoet er «Dersom alle gjør litt, blir mye gjort».
Og kanskje like viktig, de som vi gjør avtaler med skal være fra, eller ha en tilknytning til Finnmark.
Vi har forsøkt å være tro mot konseptet, det skal være noe for alle aldersgrupper på dag og kveld. Det skal være seriøse foredrag, lek, konkurranser, musikk og lokal mat. Og kanskje like viktig, de som vi gjør avtaler med skal være fra, eller ha en tilknytning til Finnmark. Dette for at vi vil vise at vi ikke trenger å importere alt som skjer i fylket. Finnmark har mange kreative folk, det innen både musikk, sport og annen kultur.
Vi må bare huske å ta vare på dem, krydre og inspirere slik at det fortsatt kommer nye kulturpersoner fra Finnmark.
Viktigst av alt, Kunesdagan skal være et møtested midt i fylket, Kunesdagan skal gjøre folk stolte og ikke minst; vi skal ha det artig.
Vi som arrangør er så heldig at vi har fått god respons fra Lebesby kommune, både lån av utstyr og lokaler men også økonomisk støtte. Uten den positive responsen både politisk og administrativt hadde vi aldri turt å «ta laus».
Næringslivet i området har også i år støttet opp om Kunesdagan på en flott måte.
– En risikosport
Ja, for å arrangere aktiviteter i Finnmark på sommeren er en risikosport, det kan jo være dritvær og ingen besøkende og dermed ingen billettinntekter på kveldene, ingen som kjøper laksesuppe eller kongekrabbemenyen på dagtid, ingen som kjøpte nummer på den anda de vil skal vinne eller tape andeløpet. Da ville vi stått dypt i det, kanskje hadde vi måttet ta personlige lån for å betale kostnadene.
Nå har vi vært svært heldig med artister og foredragsholdere og all logistikk som trengs. Honorarene har vært innenfor det akseptable, ingen har tenkt at det er denne jobben som skal berge feriepengene. Vi mener jo at alle som øver, lager foredrag, kåserier, film mv skal få honorar for å stille opp for Kunesdagan men samtidig er vi bevisst på at det også må være av egeninteresse for å opptre og ikke «bare en jobb».
En ydmyk takk for alle bidrag og det vi i lag har klart å få til i Kunes. Det finnes så utrolig mye kompetanse i bygda når vi regner med både fastboende, hyttefolket og de på campingen – Dere gjør en utrolig flott innsats til fellesskapet.
Også i år stiller kommunen med midler, det samme gjør SalMar, Grieg Seafood, Lerøy Laksefjord og Kunes Opplevelse og handel. Når vi i tillegg får tildelt kulturmidler fra fagforeninga Forbundet for Ledelse og Teknikk og midler fra Meteva og Statskraft så er det mulig å skape noe i lag. Det gir muligheter for ha gratis inngang til alle foredragene og andre aktiviteter på dagtid.
Vi har gått til anskaffelse av eget telt som vi kan bruke tilkoblet teltet fra kommunen. Det gir større plass for publikum, vi har også gjort noen endringer på samfunnshuset for å få logistikken best mulig for de frivillige og for våre gjester.
Vi håper videre på en positiv behandling av vår søknad til Sametinget, det vil være en fin anerkjennelse for befolkningen som bor eller er fra Indre Laksefjord, sjøsamebygda Kunes og for oss som arrangør. En bekreftelse på at vi er samisk nok!
Årets Kunesdaga blir med flere kjente programposter, kjente ansikter men også noe nytt og nye fjes å bli kjent med.
Et variert program
Torsdag vil vi få kåseri og film om det å flytte til Finnmark og Laksefjord på begynnelsen av 70-tallet for å være med på kraftutbygging av Adamselv-vassdraget. Når kåseriet heter «De lykkelige årene» gjør det oss stolte.
Vi skal presentere noen av de gamle lekene, lekene som var populære før tv og internett tok over makta blant de unge.
Senere på dagen inviterer vi til joikeseminar der de som vil kan være med får lære om joik og varianter av joik. Lørdagskveld får de som var med på seminaret vise andre hva de lærte.
Men før dette er det turmarsj, åpen kafé med salg av middag og vafler, fotballkamp og salgsutstilling. Nytt av året er at vi gjør det første VM i kongekrabbefiske. Her blir det konkurranse om hvem som har den beste teina, plassert på den beste plassen med den beste åta for å fange den største krabben.
I musikkteltet blir det jamsession og musikk av Lyden av stillhet og trubadur Aslak Janitz.
Konkurranseånden skal frem
Fredag vil vi bli bedre kjent med Ingjerd Tjelle som holder foredrag om internatbarna. Vi regner med at flere vil kjenne seg igjen i foredraget og den er tid for mimring på godt og ondt.
Vi inviterer barn til disco på ettermiddagen der Christina er Dj, her blir det dans og god stemning. Før dette skal det konkurreres i melkespannkasting og vi skal kåre den første verdensmester i kongekrabbefiske. På kvelden får publikum delta på både Bit for bit og synge revysanger fra Finnmark. Vi har på god konkurranseånd og høy allsang-faktor når Odd-Einar Utsi og Odd Rune Hansen driver konkurransen. Odd-Einar og Kjetil Hanssen vil fortelle litt om bakgrunnen til revysanger de har skrevet. Ja, det er også skrevet egen Kunes-sang som skal bli fremført. Som avslutning på fredagen blir det Creedence-musikk når The Norwegians Creedence entrer scenen.
Musikk for alle
Lørdag er det mulighet til å teste fiskelykken og om haill`n er i orden. Fiskekonkurransen starter fra flytebrygga. Barna som vil grave etter gull får mulighet til det på lørdag, dette mens andre kan få foredrag og se filmen Fargene og livet av Torhops Harry Johansen. Deretter blir det det store andeløpet i Sørelva, her har vi satt prisen pr and slik at flest mulig får være med å konkurrere om den raskeste eller tregeste anda.
Årets Auksjon er en litt annen variant enn tidligere. All salg under kr 3000,- tilfaller selger mens med all salg over 3000 får Kunesdagan 10% av salgssummen.
I musikkteltet blir det lyging av Odd-Einar og Odd Rune før Treven og Ingrid Sofie gjør en kort rockekonsert. Rap blir det når Klish som har røtter fra Kunes og SorteBeats tar oss med inn i rappens verden. Kvelden avsluttes med Ivan Jonas og Birkir Gudmundsson Jullum. Vi kan derfor love mange ulike musikksjangere under Kunesdagan.
Søndag vil all aktivitet bli på Brattholmen. Det vil bli satt opp båttransport fra Seivika kl 12. Det er samme innkjørsel som til Grieg Seafood sitt anlegg i Landersfjord. Betaling, kr 100,- kan skje rett til båtfører eller det kan forhåndsbestilles- og betales plass under Kunesdagan. Det blir en sommergudstjeneste før grilling (ta med grillmat) før det blir litt foredrag og en tur til Ørnetoppen.
Hver dag under Kunesdagan blir det turmarsj og kafesalg. Vi selger laksesuppe og kongekrabbe på kafeen. Det vil også bli mulighet til å kjøpe wraps med røkt reinkjøtt, Bidos eller reinskav fra salgsvogn utenfor samfunnshuset.
Besøk salgsutstillingene som blir på klasserommet og utenfor samfunnshuset. Her er det mulighet til å kjøpe bilder, smykker, hjemmestrikkede produkter og andre produkter som er håndlaget.
Ett ønske fra oss – Ta med kontanter fordi det er dårlig nett-tilgang spesielt på kveldene. Vi har trykket opp verdibonger som er mulig å kjøpe slik at handelen går raskere på kveldstid.
Tusen takk til dere som kommer til Kunesdagan – La oss snakke, synge, flire og ha det artig i lag.