Tekst: Alf Edvard Masternes
Hva med å få til ett møtested på Kunes som skaper optimisme? En samlingsplass for de som bor i området og de som kommer på besøk. Det var de første stikkordene i 2013 på ideen om bygdedager. Navnet ble Kunesdagan med formål; å skape positivitet i lokalsamfunnet som igjen skaper bolyst.
Utover høsten 2013 fikk jeg med meg Bjørg og Kjetil som driver butikk og camping. Senere ble flere koblet på. Alle med samme formål; dette gjør vi for bygda.
Men tilbake til ideen – Lokal mat, lokal musikk, lokal kultur og lokale foredragsholdere som kan fortelle oss andre om hvordan det var i Indre Laksefjord og på Kunes før i tida. Dette fordi vi må vite om fortida for å se fremover og hva som er mulighetene.
Budsjettet
Når du står med to tomme hender men en ide mange trodde på, hvordan komme videre da? Jo, da henvender vi oss til kommunens politiske og administrative ledelse. Ett slikt arrangement koster penger og ressurser, penger hverken jeg eller andre hadde. Men pengene kommer ikke bare rennende inn med å lansere en ide. Positiv kontakt med kommunens representanter, her er ingen nevnt, men alle vet hvem de er, så begynte ideen å forme seg til en realitet. Men vi måtte jo ha ett budsjett!
Vi henvendte oss til bedriftene i området, til Sametinget, Nordkyn Kraftlag mens vi fortsatte dialogen med kommunen. Men, ja alle vil at det lages budsjett.
Vi visste lite om fremtida, vi visste heller ikke om værgudene ville være med oss men budsjett måtte vi ha. Budsjett er som å stikke fingeren i lufta og gjette, gjette på om det kommer folk til arrangementet, gjette på inntekt på salg av mat, inngangsbilletter til kveldsunderholdning, hva ville folk kjøpe av drikke og til hvilken pris. Og ikke minst sette i sammen alle kostnader på å leie musikktelt, transport, leie scene, lyd- og lysutstyr, leie instrumenter, leie artister og foredragsholdere og andre kostnader som skal til for å arrangere Kunesdagan. Men en ting hadde vi, det var pågangsmot og ivrige hjelpere.
Vi ville ha ett godt faglig innhold på dagtid, som ikke skulle koste gjestene annet enn det dem kjøpte på kafeen. Vi ville tilby god lokal mat og trivelige kveldsunderholdninger. Vi ønsket å ha tilbud til både barn, ungdom og voksne i alle aldre. Vi ville ha en avslutning av Kunesdagan på søndag med sommergudstjeneste på Brattholmen. Altså vi ville koble en tradisjon som sommergudstjeneste til en ny forhåpentligvis begynnende tradisjon. Så ut fra dette begynte vi å lage budsjett.
I innlegget er budsjett nevnt flere ganger, helt bevist fordi når en liten forening skal lage arrangement så brukes uforholdsmessig mye tid på å dokumentere og beskrive kostnader og inntekter når alt skal bygges opp fra grunnen. Det er jo ikke bare under selve arrangementet at det brukes arbeidstimer men i løpet av hele året. Her er nok en del av de store utfordringene for de fleste foreninger og arrangører.
Ett budsjett fikk vi til og vi fikk etter hvert positiv støtte fra Lebesby kommune, fra Sametinget, Nordkyn kraftlag, Grieg Seafood, Lerøy Laksefjord A/S, Kunes Handel og Opplevelse og andre leverandører og ikke minst mange flinke frivillige.