Verdens minste festival

Det var reisemagasinet King Goya som først omtalte Kunesdagan som «verdens minste festival». Ett slikt stempel kan vi godt leve med, men vi vil bli en bedre arrangør og ikke en større «festival». 

Når vi nå snart er i gang for sjette året så er det med en stolthet på at det er mulig å gi store opplevelser på ett lite sted i Finnmark.

Når vi så legger til undertittelen «Gjør dæ litt klokere og veldig mye gladere» så er det ett signal på hva vi har ønsket med Kunesdagan.  Nemlig å fokusere på gode foredrag, gi mulighet til å se filmer og utfordre gjestene på en blanding av alvor og humor.

Våre frivillige og vårt publikum

Vi har veldig store forventinger til årets arrangement. Verdens minste festival er vi omtalt som og det går helt fint for oss. Bygda er jo på bare rundt 20 fastboende men vi hadde i fjor og året før var det over 60 frivillige. Ja, så mange frivillige må vi være for å kunne gi de besøkende god service.

Vi er spesielt glade for at det ser ut til at publikum liker programmet. Dette kan vi si fordi de fleste som har forhåndskjøpt inngang til kveldsunderholdninga har kjøpt tredagerspass. Salget går meget bra så det blir godt å komme i gang torsdag 25.juli men det blir sikkert også godt når søndag 28.juli går mot slutten og vi begynner nedrigg av området.

Vi har hatt ett flott publikum i årene fra vi startet i 2014 og jeg antar at det også i år blir ett publikum som setter pris på både dags- og kveldsprogrammet – Dersom vi har værgudene med oss også i år vil dette blir flotte dager på Kunes.

Vår profil

Vår profil er å anerkjenne og ta vare på at Kunes er ett sjøsamisk område, videre er vår profil at artister, foredragsholdere, filmskapere og andre er fra Finnmark eller har tilknytning til fylket. Dette fordi vi har så mange dyktige kunstnere i fylket. Kunesdagan skal også være en scene for de som ikke er mest kjente innen sine sjangere.

I år er det Sametingspresident Aili Keskitalo som åpner Kunesdagan på torsdag men allerede før åpninga starter VM i kongekrabbefiske, du kan lære å spleise tau, ta del i strategispillet Sáhkku eller delta i fisk og sjømat-prosjektet.

Vi fokuserer på at mye at det som skjer på dagtid og spesielt rettet mot barn og unge skal være gratis. Dette kan vi gjøre fordi vi mottar støtte fra Lebesby kommune, Finnmark fylkeskommune og mange andre bidragsytere. På dette området kan du lese om hvem vi mottar støtte fra i år.

Litt om årets arrangement

Under årets Kunesdaga kan gjestene som nevnt lære seg strategispillet Sáhkku – dette har vi ikke gjort tidligere og når en av initiativtakerne – Edmund Johansen – er den som har stått på for å få brettspillet opp og frem i lyset igjen, er fra Kunes så vi håper mange vil lære mer og videreføre spillet. Videre vil vi gi alle muligheten til å lære å spleise, Ja, det er mange som er blitt spleist under Kunesdagan og andre arrangement men nå snakker vi om spleising av tau. Nyttig ting som de fleste vil ha nytte av.

På fredag skal vi ha en redningsdag, her vil brannvesenet demonstrere brannslukking, og alle kan få prøve ut enkle slukkemetoder. Videre vil redningsskøyta komme til Kunes med sin «maskot» Elias-båten, de tilbyr omvisning i båten og demonstrasjon av sjøredning. Det vil bli mulighet til å lære hjerte- lungeredning og det blir omvisning forsvarets SeaKing etter at redningshelikopteret har landet. Dette har tidligere vært en suksess. Beklageligvis har ikke Kunes kai eller allmenn flytebrygge så det gir noen utfordringer ved å komme seg til og fra redningsskøyta – men vi har løst større utfordringer enn dette tidligere, så det skal vi klare. Da vi begynte med Kunesdagan omskrev vi ett uttrykk som Pippi Langstrømpe brukte – Dette har vi aldri gjort før så det går sikkert bra!»

Nytt av året er at vi inviterer gjester til å ta med gamle bilder fra Laksefjord. Da vil bilder bli scannet og det blir laget kontrakt for digitalt bruk. Dette gjør vi i samarbeid med Finnmark fylkesbibliotek. De vil også ha ei utstilling med seg av bilder fra Rickard Bergh sitt arbeid med å samle bilder. Når vi også vet at han var lærer på Kunes skole, så bør det vekke interesse for mange gjester.

I år og tidligere år har vi hatt gullgraving for de minste som en aktivitet mens kanskje foreldrene er å foredrag eller film. I år vi vil lage ei hinderløype for de litt større barn og unge med ulike oppgaver som skal løses, både praktiske og teoretiske. Vi håper dette skaper engasjement blant ungdom. Den tradisjonelle melkespannkastinga vil også foregå og være en del av starten på hinderløypa for de som deltar der men det kan også konkurreres kun i melkespannkasting. Her har vi fire kategorier; for barn, for ungdom, for kvinner og for menn.

Det vil være korte fotballkamper som i år kan spilles på kunstgress og med nye fotballmål. Da oppfordrer vi at det dannes lag som konkurrer om æra. Kunstgresset kom på plass rett før Kunesdagan 2018. Når Kunesdagan starter i år håper vi at oppmerkinga på banen er i orden og at målene er montert. Når alt er på plass har det kostet over hundre tusen for å gjøre området mer egnet til ballspill.

Vi har brukt av tidligere års overskudd og med hjelp fra andre til å bygge gapahuk og etablere ei kunstgressløkke. I år skal vi få satt opp flere lekeapparater, altså vi tilbakefører overskudd til bygda men har da også økonomisk hjelp av eksempelvis Sparebank1 Nord Norge sitt «samfunnsløfte», SalMar-fondet og andre bidragsytere. Prislappen for lekeområdet, kunstgressløkke og gapahuk er på over trehundre tusen når alt er klart. Vi er ganske sikker på at dette ikke hadde kommet av seg selv, det kreves initiativ, velvillighet fra givere og flerfoldelig mange hundre timer med dugnadsarbeid.

Vi gleder oss til responsen på innlegg som Sametingspresident Aili Keskitalo skal ha under åpninga, hva forfatter Marion Palmer bidrar med på torsdag om «utsatte strøk», på foredraget Kjetil Hanssen har om «kampen om historien» på fredag og Line Kalak sitt foredrag på lørdag om «regulering av fjordfiske gjennom tidene». Alle vil nok på en eller annen måte vise til lokalhistorien men også tørre å se fremover for småe bygder som Kunes. Kjærlighet til bygda eller kjærlighet til andre er nok noe vi kan oppleve i kortfilmen som Gørild Mauseth og hennes mann har produsert. Nå kan dessverre ikke Gørild holde innlegg om sitt virke men vi håper at vi får koblet henne opp via skype.

Fisk og sjømat for barnefamilier har vi hatt i to år. Dette er med støtte fra Nærings- og Fiskeridepartementet – vi vil også i år ha egen kokk og gode hjelpere som kan komme med tips på enkle og smakfulle retter som er lett å lage hjemme. Her vil vi også invitere barn og unge til å komme med forslag på sine favoritter. På lørdag er det også mulighet til å delta i en to timers lang fiskekonkurranse. Samme dag har vi også vårt store andeløp i Sørelva. Salg til dette skjer før og under Kunesdagan.

På dagtid vil det være salg av blant annet laksesuppe og kongekrabbemeny i kafeen på samfunnshuset, vafler er jo også en sikker vinner under Kunesdagan.

Når vi innledningsvis nevnte godt salg på kveldsunderholdningen som foregår i vårt musikktelt utenfor Kunes samfunnshus er det nok også fordi vi har gode artister på scenen alle kvelder.

Utsolgt?

5.juli ble det utsolgt for 200 tredagerspass! Det er jo helt fantastisk! Vi har åpnet for noen flere tredagerspass selv om vi kunne henvist alle til å kjøpe dagspass for hver dag. Salg av dagspass ville jo gitt større inntekt for Kunesdagan men vi er opptatt av å gi gode opplevelser og dermed også inngang for alle dager til en lavere pris.

KEiiNO ble booket i forbindelse med sin deltakelse og seier i den norske finalen i Melodi Grand Prix. Når de så ble publikumsfavoritt under den europeiske finalen er vi stolte av at de, mellom alle show i inn- og utland også er på Kunesdagan. De selger jo godt og Kunes er det eneste stedet i Nord Norge de er i sommer (ja, de skal ha en opptreden for NRKs Sommeråpent fra Alta men det er ikke type festival). Vi har videre ei nystartet lokal gruppe fra Porsanger, HeltBlank som skal spille torsdag og bandet Humming Beez med vokalist fra Nordvågen og bandmedlemmer fra Vestlandet.

Vår alles kjære Mari Boine har vi lenge ønsket å ha på scenen men det har ikke passet tidligere – Nå er hun hos oss med sin trio fredag. Lars Rune Rebbestad er en gitarist fra Hammerfest som var korleder da Steinar Albrigtsen vant NRK-programmet «Det store korslaget» med sitt kor med bare finnmarkinger. Lars Rune skal for første gang være hovedrolle på scenen og fremføre sin musikk, dette gleder vi oss til å høre. Nå er det jo ikke første gang artister møtes til første konsert i lag og ikke første gang vi får en eksklusiv konsert på Kunesdagan. Når slike konserter er blitt holdt tidligere så har andre arrangører booket artistene videre. Det er derfor mulig å ha starten hos oss for så å reise videre med ideene. Det er stor stas for oss å se det.

Årets festspillprofil under Festspillene i Nord-Norge, Klish, har med seg band og vil gi en akustisk konsert der hans rap-tekster kommer mer til syne. Han fikk gode omtaler og lovord under årets Nordlysfestival i Tromsø i vinter og på sine konserter under festspillene.

Da vi ikke nevnt gjenhør med The Norwegians Creedence som spiller på fredag, gjenhør med kjøllefjordingen AlexP som også har med ny musikk på lørdag ei heller nevnt gjenhøret med Superfly på lørdag. Her skal det være god variasjon av sjangere. Vi har ett stort uteområde utenfor musikkteltet der det kan mingles mens man venter på sin artist.

Over 30 musikere i 10 ulike «konserter» vil i løpet av tre kvelder tilby musikk, og det til kr 700 kroner dersom det er kjøpt tredagerspass. Vi har vært beviste på at det ikke skal koste all verden for å få med seg musikalsk underholdning på Kunes. Vi håper alle setter pris på arrangementet, det er dette som gir pågangsmot til å jobbe frem programmet for neste år.

Respekt for artistenes fremføringer

Det har blitt satt fokus på at artister kritiserer publikum som forstyrrer under sine konserter, spesielt er det konserter der teksten er viktig å formidle. Her fra en artist på spillejobb i Oslo. Unni Wilhelmsen skrev dette på sin facebookside: Beskjed til sommerens norske festivalpublikum:
Dette har vi ‘slitt med’ i Norge i de snart 25 årene jeg har holdt på. I artikkelen er det en norsk manager som prøver seg på å si at «dette er naturlig, og det går ikke an å generalisere publikum». Det er feil. Dette er et spesielt (og sært) trekk ved norsk festivalpublikum. Pussig at man har såpass dårlig økonomisk sans (og mangel på selvinnsikt, høflighet og edruskap) at man her på berget bråker bort sin egen, dyre musikkinvestering, og også saboterer andres musikkopplevelse. Jeg spiller i forskjellige bandkonstellasjoner og går ofte på konsert som publikummer, og selv ikke verdensikoner og levende legender går fri for å konstant bli ‘snakket i munnen på’ live. Selv stand-uppere får konkurranse noen ganger, av folk som tror de er morsommere enn den de har betalt for å høre. Dette forekommer MYE mer i Norge enn i andre land, og det vet vi som har spilt mer enn 3000 konserter i hele verden i over 20 år. Når størrelser som Robert Plant og mange andre de siste årene gjentar dette etter å ha spilt Norge og til og med går av scenen i protest, så er det på tide å ta en titt på seg selv. Når noen som har dette som yrke på verdensbasis forteller deg at det ikke er sånn andre steder, så er det ingen vits i å motargumentere, og i hvert fall ikke unnskylde uønsket oppførsel offentlig. Det er kun 2-3 land i Europa som har utviklet seg kulturelt til å syns at de spiller en like stor rolle individuelt og kollektivt som de som står på scenen, og det er en usympatisk, udisiplinert og merkelig utvikling. Er du ikke blant dem som bråker på konsert? Tusen takk! Fortsett sånn! Er du én av dem som føler deg truffet nå, men som blir agressiv og mener at «jeg gjør som jeg vil i min egen by når jeg har fri og er sammen med venner (og har betalt så mye penger)», så tenk på dette: Dere ødelegger ikke bare for alle som står rundt dere og har betalt like mye for å få en lytteopplevelse – dere får forbildene deres til å advare hverandre mot å spille i Norge (jeg har vært vitne til det mange ganger, og Norge er beryktet). Tygg litt på den? Og som et eksempel som kanskje er lettere å forstå for dere som syns jeg syter nå: Se for deg at du og din venn har kjøpt en stor pizza på restaurant. Folkene på nabobordet lener seg over og stjeler all osten fra pizzaen deres, og pepperonien følger med, og alt som er igjen er pizzabunn og tomatsaus. Dere sier: «slutt og stjel fra pizzaen vår!» Svaret blir: «Vi bor her, vi ‘eier stedet’, og vi har betalt full pris for vår egen øl, så dermed har krav på halve pizzaen deres, duster!» Fullt sammenlignbart, faktisk.
Skjerpings ! Og forøvrig God Festivalsommer!
Del gjerne budskapet, for det er nok av fornærmede folk der ute som ofte svarer med at: «Det er du som har en jobb å gjøre her, ikke vi. Vi gjør som vi vil, og hadde du spilt bedre konserter, hadde vi vært stillere!» Angrep er som kjent et typisk forsvar».

Vi håper du har respekt for artistens fremføring – men for all verden; Det er lov å synge med!

Dersom alle gjør litt blir mye gjort

På kveldene håper vi at gjestene forhåndskjøper verdibonger, det vil skape større effektivitet i baren. På noen av konsertene kan det hende at baren stenges for å gi artisten full oppmerksomhet. Om alt faller på plass kan vi også i år tilby salg av mat i serveringsteltet på kveldene.

Så avsluttes Kunesdagan med sommergudstjeneste på Brattholmen søndag 28.juli. Da blir det foredrag og turmarsj i tillegg til grilling etter gudstjenesten. Enkeltdeler av programmet kan leses HER

De frivillige kan vi aldri får rost høyt nok. Vi har jobbet etter profilen «dersom alle gjør litt blir mye gjort» og slike dager hadde vært umulig å gjennomføre uten de frivillige uansett hvor mye pengestøtte som ble gitt. Vi setter veldig pris på de som har meldt seg til å hjelpe til i år men her er det plass til flere. Ta gjerne kontakt med Elin på mobilnr 481 53 234.

Ta vare på frivilligheta – ta vare på hverandre!

Velkommen – «Kunesdagan gjør dæ litt klokere og veldig mye gladere»