Vi kan invitere til utstillingen Noaidens arv – Johan Martin Kaaven. RidduDottar Museum har laget en utstilling om noaiden, 100 år etter hans død 23.juni 1918. Vi har vært så heldig å få låne utstillinga fra torsdag til lørdag.

På åpningsdagen torsdag 26.juli vil Arnhild Kåven, en av etterkommerne av Kaaven holde innlegg om utstillinga.  Noaiden er tippoldefar til Arnhild.

Det er blant annet laget teaterforestillinger og dokumentarer etter nedtegnelser om noaiden. En av de som har samlet inn historier er Richard Bergh. Bergh startet sin lærergjerning på Kunes skole, det finnes derfor koblinger både i slekt og i innsamling av historier mellom Laksefjord og Porsangerfjord

I følge Wikipedia Uttdrag: «Johan Martin Andreasen Kaaven er omtalt som en av Norges største mirakelmenn. I Folketellingen for 1875 er det anført at han livnærte seg gjennom fiske, fedrift og litt kvakksalveri, men dette var på et tidlig tidspunkt i karrieren som folkelig helbreder. Han tok trolldom bort fra folk som var blitt påganet dauingeånder (bijag), og hvis de ønsket det sendte han åndene tilbake på opphavsmennene. Johan Kaaven var dessuten synsk og avslørte ifølge sagnene både tyverier, drap og ulike forbrytelser.

Fremfor alt var det som folkelig helbreder at Johan Kaaven ry vokste. Syke mennesker bodde på gården hans i ukevis: Mange var for syke til å kunne gå uten andres hjelp, og ble derfor kjørt eller fraktet i båt til Indre Billefjord, men kunne etter behandlingen vandre friske derfra på egne bein. På grunn av sine evner ble han etter hvert en høyt respektert mann, med sterke forsvarere både innenfor legestanden og blant kirkens embedsmenn.

I boka Mannen som stoppet hurtigruta. Historier og sagn om noaiden Johan Kaaven, som ble utgitt av Richard Bergh og Erik Henning Edvardsen i 1990, har forfatterne skapt kronologi i fortellingene ved å plassere historiene om svart magi og Johan Kaaven som hevngjerrig trollmann først i fremstillingen».

Illustrasjon av Edith Flåten til fortellinga om Mannen som stoppet hurtigruta.

«En nøkkelhistorie handler om hvordan Johan Kaaven en gang han stoppet Hurtigruten. Denne fortellingen har dessuten gitt tittel til biografien om ham; Mannen som stoppet hurtigruta. I et utdrag fra biografien heter det: «Kaaven er ofte ute og reiser, forteller Hans Hanssen fra Gåradak. En dag sitter han i salongen på Hurtigruten. Han spytter stadig på gulvet. Til slutt klager betjeningen. Kapteinen kommer og jager denne uflidde karen i mudd og kommager på dekk. Der får han ordre om å oppholde seg til skipet legger til kai. Det er om natten og mørkt, men været er pent. Kapteinen går opp på broen. Da oppdager han at skipet står stille. Mannskapet blir satt i gang med å finne feilen. Maskinen går som den skal, men båten står stille!(…) Det er pålandsvind, og skipet driver mot land. Da begynner kapteinen å forstå at dette går ikke helt naturlig for seg. Han sender en av matrosene på dekk for å si til Kaaven at han vil snakke med ham. Men det er som om Kaaven ikke hører. Han står bare der i mørket og spytter. Så må kapteinen sende styrmannen. Men Kaaven nekter å bli med til kapteinen. Han har fått ordre om å stå på dekk helt til båten legger til kai(…) Så må kapteinen selv gå på dekket til Kaaven. Skipet er nå drevet nesten inn i fjæra. Kapteinen trygler og ber! Kaaven må være så snill og la skipet gå! Men Kaaven svarer: «Æ e’ ikke maskinkyndig.» Kapteinen trygler! Kaaven må være barmhjertig. Han må ikke la dem forulykke! Da sier Kaaven: «Ja, nu går båten!» Og ganske riktig, langsomt glir skipet utover og bort fra fjæresteinene.»

Utenom Wikipedia kan artikkel i Nordlys leses for å bli bedre kjent med noaiden Johan Kaaven.

Utstillingen vil stå tilgjengelig fra torsdag til lørdag.

Kjøp inngang til kveldsunderholdningen på forhånd – da hjelper du deg selv og oss.